flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звертаємо увагу на окремі питання функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС

05 жовтня 2021, 13:50

Відсьогодні з урахуванням статті 253 Цивільного кодексу України підсистеми «Електронний кабінет», «Електронний суд» та підсистема відеоконференцзв’язку офіційно починають функціонувати.

Вводяться в дію ряд норм процесуальних кодексів та норм Закону, відповідно до яких змінюється порядок вчинення таких дій, який визначається нормами Положення про ЄСІТС, зокрема:

1). Змінюється порядок та форма подачі процесуальних документів до суду:

- набирають чинності норми процесуальних кодексів, які окрім раніше визначеного порядку подачі (приймання) документів у паперовій формі, передбачають також можливість їх подачі (приймання) в електронній формі;

- оскільки на сьогодні початок функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС не забезпечено, то процесуальні та інші пов’язані з розглядом судових справ, документи (далі - процесуальні документи), в електронному вигляді можуть подаватися до суду в електронному вигляді та відповідно мають реєструватися судом не лише у випадку їх надходження з підсистеми «Електронний суд», а й у випадку надходження з будь-якої не забороненої в Україні адреси електронної пошти, якщо такі документи підписані кваліфікованим електронним підписом.

2). Запроваджується обов’язок реєстрації в суді процесуальних документів, поданих до суду в електронній формі.

3). Передбачається механізм сканування процесуальних документів, які надійшли до суду в паперовій формі:

- відповідно до пункту 63 Положення про ЄСІТС сканування судом документів у паперовій Формі та долучення їх до матеріалів електронної судової справи здійснюються за наявності такої можливості в суді;

- порядок сканування документів та їх долучення до картки справи в АСДС передбачений пунктом 2.7.2 Інструкції користувача комп’ютерної програми "Д-3" та пунктом 3 Методичних рекомендацій щодо сканування судових справ (матеріалів) та прикріплення додатків в КП «ДСС», пунктами 13.7.1 - 13.7.2 Інструкції користувача підсистеми «Електронний суд» ЄСІТС.

4). Розгляд справи, її формування та зберігання, як і раніше, здійснюватиметься в паперовій формі.

5). Запроваджується у судів можливість надсилання сторонам справи повідомлень чи процесуальних документів в електронній формі.

6). Можливість ознайомлення з матеріалами справи в електронному вигляді.

7). Можливість надсилання засобами ЄСІТС копій документів, поданих до суду однією стороною, іншій стороні по справі, якщо вона зареєстрована в ЄСІТС.

8). Змінюється порядок подачі до суду апеляційних та касаційних скарг в електронній формі:

- зокрема, апеляційні скарги подаються безпосередньо до судів апеляційної інстанції у адміністративному, господарському та цивільному судочинстві. Порядок подання апеляційних скарг в кримінальному провадженні не зазнає змін.

9). Змінюється порядок проведення та фіксації судових засідань в режимі відеоконференції.

З початком функціонування підсистем (модулів) ЄСІТС відповідно до вимог процесуального законодавства (пункту 6 статті 6 Господарського процесуального кодексу України, пункту 6 статті 18 Кодексу адміністративного судочинства України, пункту 6 статті 14 Цивільного процесуального кодексу України) адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб'єкти господарювання державного та комунального секторів економіки реєструють офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов'язковому порядку.

Прес-служба Дзержинського міського суду Донецької області