flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

15 років позбавлення волі з конфіскацією майна: обвинуваченій під псевдонімом «Killshot0602» визначено покарання

15 вересня 2023, 12:31

15 вересня Дзержинським міським судом Донецької області проголошено обвинувальний вирок у кримінальному провадженні відносно місцевої мешканки, яка обвинувачувалася у державній зраді.

 

Як повідомлялося раніше, у квітні з Вінницької обласної прокуратури до суду надійшли три обвинувальні акти відносно мешканок прифронтового Торецька, відповідно до яких кожна окремо обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.111 КК України:

- ч.2 ст.111 КК України - державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчинене в умовах воєнного стану.

Згідно з матеріалами справи встановлено функціонування на території Донецької області інформаторської мережі, яка організована та створена так званим «заступником начальника Горлівського МГБ ДНР» для збору інформації розвідувального характеру з метою подальшого проведення розвідувально-підривної діяльності проти України.

Зокрема, до вказаної мережі інформаторів залучені уродженці м. Торецька, які перебувають на тимчасово окупованій території України та приймають активну участь у бойових діях на боці країни-агресора. Вказані особи підтримують родинні та дружні зв’язки з місцевими мешканцями, безпосередньо залучають до збору та передачі інформації ряд осіб, серед яких і обвинувачені.

Обвинувачені оперативно та систематично за допомогою додатку «Telegram» надсилали повідомлення, які містили відомості щодо розташування, переміщення особового складу і техніки Збройних сил України, що дислокувались у м. Торецьк Донецької області в районах Торецького професійного гірничого ліцею № 89, «Забалки», «Артема», «Кулацького Хутора» в районі приміщення АТ «Укртелеком» та музичного училища.

В подальшому бойовиками передавалася зазначена інформація невстановленій особі з числа незаконних збройних формувань, діяльність яких контролюється представниками рф для коригування та нанесення вогневого ураження по місту.

Засуджена під час воєнного стану з використанням «Telegram» під псевдонімом «Killshot0602» неодноразово надавала ворогу інформацію щодо розташування, переміщення особового складу і техніки Збройних сил України у місті. Тривала переписка осіб містила образливі висловлювання щодо жителів України, сподівання на перемогу рф у агресивній війні проти України, що свідчить про наявність співпраці з представниками іноземної держави.

 

Засуджена ж вину у вчиненні кримінального правопорушення не визнала, пояснивши суду, що спілкування було дружнім, нічого більше.

Стороною обвинувачення надані суду достовірні докази, які у своїй сукупності надали можливість зробити висновок про доведеність винуватості поза розумним сумнівом у передбаченому законом порядку та призначити покарання у виді позбавлення волі на строк 15 років та з конфіскацією всього майна, яке є особистою власністю засудженої.

 

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

 

З текстом вироку Дзержинського міського суду Донецької області можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень після оприлюднення сервісом за наступними пошуковими реквізитами - єдиний унікальний номер судової справи 225/641/23, номер провадження 1-кп/225/140/2023.

 

Прес-служба Дзержинського міського суду Донецької області