flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

15 років позбавлення волі з конфіскацією майна: обвинуваченому, який інформував бойовиків країни-агресора, визначено покарання

24 листопада 2023, 16:04

23 листопада 2023 року Дзержинським міським судом Донецької області проголошено обвинувальний вирок у кримінальному провадженні відносно місцевого мешканця, який обвинувачувався у державній зраді.

Як повідомлялося раніше, у серпні  від прокурора Вінницької окружної прокуратури до суду надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно місцевого мешканця, який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.111 КК України:

- ч.2 ст.111 КК України - державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчинене в умовах воєнного стану.

 Згідно з матеріалами кримінальної справи встановлено функціонування на території Донецької області інформаторської мережі, яка організована та створена для збору інформації розвідувального характеру з метою подальшого проведення розвідувально-підривної діяльності проти України.

Зокрема, до вказаної мережі інформаторів залучені уродженці прифронтової Торецької міської громади, які перебувають на тимчасово окупованій території України та приймають активну участь у бойових діях на боці країни-агресора. Вказані особи підтримують родинні та дружні зв’язки з місцевими мешканцями, безпосередньо залучають до збору та передачі інформації ряд осіб, серед яких і обвинувачений.

За попередньою злочинною домовленістю, обвинувачений оперативно та систематично за допомогою мобільного застосунку «Telegram» надсилав повідомлення, які містили відомості щодо розташування, переміщення особового складу і техніки Збройних сил України, що дислокувались у м. Торецьк Донецької області, розташування фортифікаційних споруд у Костянтинівському районі Донецької області, місті Вільнянськ Запорізької області.

В подальшому бойовиками передавалася зазначена інформація невстановленій особі з числа незаконних збройних формувань, діяльність яких контролюється представниками рф для коригування та нанесення вогневого ураження.

Засуджений місцевий мешканець під час воєнного стану з використанням месенджеру «Telegram» неодноразово надавав ворогу інформацію щодо розташування та переміщення особового складу та техніки Збройних Сил України, що свідчить про наявність співпраці з представниками збройних сил іноземної держави.

Засуджений вину у вчиненні кримінального правопорушення визнав повністю, не оспорював обставин кримінального правопорушення, щиро каявся у вчиненому.

Стороною обвинувачення надані суду достовірні докази, які у своїй сукупності надали можливість зробити висновок про доведеність винуватості поза розумним сумнівом у передбаченому законом порядку та призначити покарання у виді позбавлення волі на строк 15 років та з конфіскацією всього належного йому на праві власності майна.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

З текстом вироку Дзержинського міського суду Донецької області можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень після оприлюднення сервісом за наступними пошуковими реквізитами - єдиний унікальний номер судової справи 225/1556/23, номер провадження 1-кп/225/213/2023.

Прес-служба Дзержинського міського суду Донецької області