flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дзержинським міським судом Донецької області призначено підготовче судове засідання по кримінальному провадженню відносно місцевої мешканки, яка обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.111 КК України (державна зрада)

14 грудня 2023, 18:23

13 грудня 2023 року з відділу нагляду за додержанням законів регіональним органом безпеки Донецької обласної прокуратури надійшов обвинувальний акт відносно мешканки прифронтового Торецька, відповідно до якого її обвинувачують у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.111 КК України:

- ч.2 ст.111 КК України - державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, інформаційній безпеці України: надання представникам іноземної організації допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, в умовах воєнного стану..

Згідно з матеріалами справи встановлено, що між обвинуваченою та мешканкою міста Горлівка, яка належить до кола осіб з числа незаконних збройних формувань, діяльність яких контролюється представниками рф, було налагоджено канал комунікації з використанням месенджера «Telegram».

Керуючись ідеологічними мотивами, та з метою надання іноземній організації допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, обвинувачена самостійно почала збір інформації стосовно розташування Збройних Сил України на території м. Торецька, Бахмутського району, Донецької області, з подальшою передачею зібраної інформації мешканці міста Горлівка, яка, у свою чергу, передавала зазначені відомості представникам іноземної організації за допомогою месенджера «Telegram» із застосуванням, в ході спілкування, заходів конспірації.

Так, в період часу з січня і по червень 2023 року включно, перебуваючи у м. Торецьк, Бахмутського району, Донецької області, під час спілкування з мешканкою міста Горлівка, обвинувачена, з використанням месенджера «Telegram» неодноразово повідомляла їй інформацію щодо розташування військовослужбовців та військової техніки ЗСУ. Як наслідок, по деяким місцям, про які обвинувачена повідомила мешканці м. Горлівка, у подальшому, були нанесені вогневі ураження.

Поширення вказаної інформації наносить шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній безпеці України, підриває стан боєготовності військових формувань України, несе загрозу життю та здоров’ю їх військовослужбовців та використовується в проведення підривної діяльності проти України.

Обвинувачена утримується під вартою, якщо її вину буде доведено у судовому засіданні, передбачено покарання у виді позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна.

Особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому законодавством, і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.

Прес-служба Дзержинського міського суду Донецької області