flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відкрито провадження відносно громадянина України, який обвинувачується у вчиненні колабораційної діяльності

01 травня 2024, 16:51

Наприкінці квітня з Лівобережної окружної прокуратури Донецької області до суду надійшов обвинувальний акт відносно громадянина України, відповідно до якого його обвинувачують вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 110, ч.6 ст.111-1 КК України:

  • ч.2 ст. 110 КК України - умисні дії з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб;
  • ч.6 ст. 111-1 КК України - проведення заходів інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та його окупаційною адміністрацією, спрямованих на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації, за відсутності ознак державної зради, активна участі у таких заходах.

Згідно з матеріалами справи встановлено, що  особа, будучи громадянином України, усвідомлюючи свої дії, діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб, з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, була обрана на так званих «виборах до народної ради ДНР» так званим «депутатом народної ради ДНР». Як наслідок – даний громадянин приступив до виконання  обов’язків так званого «депутата народної ради ДНР».

Крім того, даний громадянин приймав участь в проведенні заходів з інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та його окупаційною адміністрацією, спрямованих на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації, за відсутності ознак державної зради, активній участі у таких заходах.

Вчинення діянь, зазначених у ч.2 ст. 110 КК України караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

В той же час, вчинення діянь, зазначених у ч. 6 ст. 111-1 КК України, караються позбавленням волі на строк від десяти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Оскільки у вказаному кримінальному провадженні здійснювалося спеціальне досудове розслідування, суд вважає необхідним повістки про виклик обвинуваченого в судове засідання опублікувати на офіційному веб-сайті Дзержинського міського суду Донецької області веб-порталу Судової влади України, в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора.

Прес-служба Дзержинського міського суду Донецької області