flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дзержинським міським судом Донецької області 22 лютого 2024 року проголошено обвинувальний вирок у кримінальному провадженні відносно громадянина України, який обвинувачувався у колабораційній діяльності

23 лютого 2024, 14:09

Як повідомлялося раніше, в кінці серпня 2023 року з Лівобережної окружної прокуратури Донецької області до суду надійшов обвинувальний акт відносно особи – громадянина України, дії якого були кваліфіковані за ч.2 ст.110 КК України, як вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб, та за ч.2 ст. 28, ч.5 ст.111-1 КК України, як участь в організації незаконного референдуму на тимчасово окупованій території.

Згідно з матеріалами кримінальної справи, громадянин України умисно, усвідомлюючи свої дії, був обраним депутатом на так званих «виборах до народної ради ДНР» так званим «депутатом народної ради ДНР».

В подальшому обвинувачений приймав участь в ухваленні та виконанні рішень з метою організації та проведення незаконного референдуму, який відбувався у вересні 2022 року.

Стороною обвинувачення та судом вживалися достатні заходи щодо дотримання прав обвинуваченого на захист та доступ до правосуддя, з урахуванням здійснення спеціального досудового розслідування та спеціального судового провадження.

В той же час, обвинувачений відмовився від здійснення свого права предстати перед українським судом, про що свідчать його наміри від ухилення від кримінальної відповідальності.

Саме через це дану особу не було допитано судом в якості обвинуваченого по суті пред'явленого йому обвинувачення.

Як висновок, розглянувши кримінальне провадження в межах висунутого обвинувачення, оцінивши досліджені у судовому засіданні докази з точки зору належності, допустимості, достовірності, а їх сукупність - з точки зору достатності та взаємозв’язку, суд прийшов до висновку, що обвинувачений винуватий у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 110, ч. 2 ст. 28 ч. 5 ст. 111-1 КК України.

У зв’язку з чим суд призначив йому покарання у виді позбавлення волі строком на 12 (дванадцять) років, з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування, пов’язаних із наданням публічних послуг, виконанням організаційно – розпорядчих та адміністративно – господарських функцій строком на 15 (п'ятнадцять) років, з конфіскацією всього належного йому на праві власності майна.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Прес-служба Дзержинського міського суду Донецької області